SOWY POLSKI

dzielnik_zolty

WŁOCHATKA

wlochatka
  • Sowa wielkości sójki (lub jak wolą niektórzy – małego gołębia), skryta, ale niepłochliwa.
  • W jej sylwetce dominuje duża głowa, wyraźnie duże oczy i dobrze zaznaczona szlara, która nadaje jej „zdziwiony wyraz twarzy”.
  • Często występuje w lasach północnej Europy; w Polsce głównie w górach i na północy kraju; ostatnie badania wskazują jednak na liczne inne miejsca wystę powania na obszarze całego kraju – są to pojedyncze stanowiska, nigdzie nie jest liczna.
  • Zasiedla stare lasy iglaste i buczyny, gnieździ się w dziuplach dzięcioła dużego, często w rozkładających się drzewach.
  • Zasiedla stare lasy iglaste i buczyny, gnieździ się w dziuplach dzięcioła dużego, często w rozkładających się drzewach.
  • Jest specjalistą pokarmowym – większość jej pokarmu to leśne gryzonie.
  • W latach obfitych w pokarm notowana jest u niej poligamia – jeden samiec w swym rewirze lęgowym utrzymuje dwie, czasem więcej rodzin.
  • Przez cały rok gromadzi zapasy pożywienia (w budkach lęgowych lub w dziuplach).
  • Od niedawna objęta ochroną strefową, co jest ważne, gdyż związana ze starym drzewostanem i martwymi drzewami jest szczególnie wrażliwa na gospodarcze zmiany w lasach.
  • Aktywna nocą.
  • Samce osiadłe, samice i ptaki młode mogą podejmować lokalne wędrówki.
dzielnik_zolty
powrót