SOWY POLSKI

dzielnik_zolty

SÓWECZKA

soweczka
  • Najmniejsza polska sowa, gabarytami dorównująca szpakowi.
  • W jej sylwetce brak typowo sowiej szlary, za to dobrze widoczne są duże jasne oczy – co ciekawe, z tyłu głowy można zauważyć rysunek imitujący oczy i szlarę.
  • Ściśle związana z borealnymi lasami iglastymi, zwłaszcza ze świerczynami; w Polsce nieliczna, notowana głównie w górach, na Dolnym Śląsku i na północnym wschodzie, co roku jednak wykrywane są nowe pojedyncze stanowiska.
  • Bardzo sprawny łowca – poluje głównie na ptaki (sikory i rudziki), ale łatwo chwyta również gryzonie – co ciekawe, ten agresywny drapieżnik często z po wodzeniem atakuje ptaki dorównujące mu wielkością, a nawet większe (drozdy, dzięcioły).
  • Aktywna o zmierzchu i świcie.
  • Mało płochliwa, często przesiaduje na szczytach drzew, jednak z racji szyb kiego lotu, przebywania w koronach drzew i niewielkich gabarytów – trudna do zauważenia.
  • Samce osiadłe, samice i młode podejmują lokalne migracje.
  • Zimą często bywa widywana na skrajach lasów, przy drogach i skrajach zabudo wań wiejskich (najczęściej są to ptaki ze wschodnich populacji, młode i samice).
  • Zimą często bywa widywana na skrajach lasów, przy drogach i skrajach zabudo wań wiejskich (najczęściej są to ptaki ze wschodnich populacji, młode i samice).
  • Objęta ochroną strefową.
dzielnik_zolty
powrót