SOWY POLSKI
PÓJDŹKA
- Mała krępa sowa o długich nogach, mało wyraźnej szlarze, dużych oczach i
okrągłej głowie.
- Zasiedla całą środkową i południową Europę.
- W Polsce najliczniejsza w centrum i na południu.
- Jest związana z krajobrazem rolniczym, zwłaszcza z obszarami o niskiej roślin
ności – ekstensywne pastwiska i łąki.
- Dla jej występowania ogromne znaczenie mają aleje starych drzew, zwłaszcza
wierzb, które stanowią podstawowe miejsce lęgu.
- Ostatnio notowana również w strefach podmiejskich, gdzie zasiedla przewody
wentylacyjne.
- W jej pokarmie latem dominują owady i pierścienice, łowi również gryzonie i
ssaki owadożerne, płazy i ptaki.
- Owady i pierścienice pozyskuje w bardzo charakterystyczny sposób – polując
„na piechotę” wśród niskiej roślinności.
- Aktywna nocą, często jednak w dzień
można zobaczyć, gdy wygrzewa się
na dachach lub kominach.
- Znacznie gorzej niż płomykówka znosi
intensyfikację rolnictwa, jej
liczebność spada dość znacznie,
i to – co niepokoi – na obszarze
całej Europy.